Mitä partio on?

Partio on maailman paras harrastus! 

Uusia kavereita, teltassa nukkumista, paahdettuja vaahtokarkkeja nuotiolla – partio taipuu moneksi ja tässä harrastuksessa pääset tekemään melkein mitä vain. Tunturille kiipeäminen, melominen, kiipeily tai vaikka leiridiscossa tanssiminen ovat kaikki partiota. Toimintaan voi tulla kuka tahansa yli 7-vuotias. Haluatko mukaan? Ohjeet partioharrastuksen aloittamiseen Maahisissa löydät täältä.

Partiota harrastetaan viikoittain

Jokainen 7-15 vuotias partiolainen kuuluu oman ikäistensä ryhmään, joka kokoontuu viikoittain tunnin mittaiseen tapaamiseen, jota kutsutaan kokoukseksi. Kokouksissa pidetään hauskaa ja harjoitellaan retkitaitoja, tehdään ruokaa retkikeittimellä, käydään pyöräretkellä, rakennetaan itse onki tai leikitään.

Sudenpennut (7-9v) tekivät retkellä itse linnunpöntön, joka ripustettiin puuhun odottamaan asukkaita. Kuva: Mikko Jalo

Partiota harrastetaan myös retkillä, leireillä ja muissa tapahtumissa

Viikonlopun mittaisia yöretkiä ja päiväretkiä järjestetään noin kerran kahdessa kuukaudessa tai useammin.

Retkillä pistetään kokouksissa opitut taidot käytäntöön, lauletaan iltanuotiolla ja pidetään hauskaa erilaisten ohjelmien merkeissä. Retket pidetään metsässä tai partiokämpällä, eli partiolaisten käytössä olevalla mökillä.

Päiväretki voi suuntautua metsään tai vaikka Helsingin keskustaan.

Leirit ovat vähintään kolmen yön mittaisia partiotapahtumia, joilla nukutaan teltassa, uidaan, melotaan ja hengataan kavereiden kanssa monipuolista ohjelmaa unohtamatta.

Partiotaitokilpailuissa pääsee kisaamaan leikkimielisesti siitä, kuka suoriutuu parhaiten erilaisista tehtävistä, kuten leivänpaahtimen rakentamisesta tai eläinten tunnistamisesta.

Partio on avointa kaikille

Partioon ovat tervetulleita kaikki yli 7-vuotiaat uskonnolliseen vakaumukseen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Partio on puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja päihteetöntä. Arvot ohjaavat partion toimintaa ja niihin on jokaisen partiolaisen sitouduttava. Täältä voit katsoa myös, miten Suomen Partiolaiset -kattojärjestö määrittelee partion arvopohjan.

Vaeltajat (18-22v) osallistuivat Suomen ja Senegalin partiolaisten leirille Senegalissa. Kuva: Antti Jalo

Partio on kansainvälistä

Maailmassa on noin 54 miljoonaa partiolaista ja 171 eri kansallisuutta (maailman partiojärjestöjen jäsenmäärä 2021). Nuoremmille kansainvälisyys näkyy muun muassa ulkomaisiin tapohin tutustumisena ja vieraiden ruokien kokkaamisena. Vanhempana pääsee osallistumaan ulkomaisille partioleireille. Maahiset ovat vierailleet viime vuosina muun muassa Islannissa, Unkarissa ja Kuwaitissa.

Partio tapahtuu luonnossa

Partiossa saa uskomattomia luontokokemuksia. Voit nukkua laavussa kuusikossa, vaeltaa tunturin laella, meloa järven selällä tai retkeillä metsän siimeksessä. Retket ja leirit järjestetään luonnossa, missä eläinten jäljet, sienet ja kasvit tulevat tutuiksi. Keväisin järjestetään linturetkiä.

Kesän 2020 vaellusmaisemia Käsivarren erämaasta. Kuva: Esko Raikunen