Usein kysyttyä

Mitä partio maksaa?

Jäsenkortti

Maahisten jäsenmaksu kerätään Suomen Partiolaisten ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenmaksun yhteydessä, vuosittain loka-marraskuussa. Tästä tulee lasku kotiin. Jäsenmaksu peritään kaikilta Maahisten jäseniltä. Jäsenmaksun maksettuasi olet oikeutettu osallistumaan partiotapahtumiin ja viikottaisiin kokoontumisiin. Lisäksi maksu sisältää partiovakuutuksen sekä Suomen Partiolaisten Partio-jäsenlehden ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Heppu-jäsenlehden. Maahisten oman Maahinen-jäsenlehden saat kololta tai voit lukea netissä. Jäsenkortilla saa 10 %:n alennuksen partiokauppojen normaalihintaisista tuotteista.

Lisäksi partioryhmillä on useita retkiä vuodessa, joiden hinta vaihtelee päiväretkillä 10-15 euron välillä ja viikonloppuretkillä 15-25 euron välillä. Retkille osallistuminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa, koska retket ja leirit ovat partion parasta antia. Kesäleiri on viikon mittainen ja maksaa yleensä noin 100 €. Joka kuudes vuosi järjestettävät Suomen Partiolaisten suurleiri ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri ovat yleensä kalliimpia, n. 100-200€. Osallistumismaksuja varten voi hakea avustusta Maahisten hallitukselta.

Kuva: Mikko Jalo
Kuva: Mikko Jalo

Millaisia varusteita retkelle tarvitaan?

Tärkeimpiä varusteita ovat rinkka, makuupussi, kengät ja ulkovaatteet. Liian suuri ja huonosti istuva rinkka hankaloittaa kantamista ja vaikeuttaa liikkumista. Lähtökohtana on, että jokainen pystyy kantamaan oman rinkkansa. Tähän auttaa se, että rinkka on oikean kokoinen tai edes säädettävissä kantajalleen sopivaksi. Vinkkejä pakkaamiseen löytyy täältä.

Makuupussia valittaessa pitää aina huomioida, mikä on pussin nk. ”extreme”-lämpötila, n.–20 asteen kestävä makuupussi on lämmin sekä Suomen koleassa syksyssä että kylmässä keväässä. Varsinkin tarpojaikäisen tehdessä ympäri vuoden retkiä maastoon laavuille on lämmin makuupussi onnistuneen retken tae.

Retkillä ja leireillä ohjelma usein painottuu ulkoiluun ja liikkumiseen, joten vedenpitävät ja lämpimät kengät ovat tarpeen. Kasvuiässä olevalle lapselle ei kannata hankkia vielä kalliita vaelluskenkiä vaan sopivan kokoiset saappaat ovat oikein hyvät jalkineet syksyllä ja keväällä. Talvella hyvä jalkine on joko pitkävartinen huopavuorella varustettu kumisaapas tai muu pitkävartinen ja hieman vettä pitävä jalkine.

Kuva: Eeva Riivari
Varusteet kannattaa valita tapahtuman mukaan. Esimerkiksi kisarasteilla saattaa tulla kylmä ennen kuin vartio pääsee taas etenemään reitillä. Kuva: Eeva Riivari

Päällysvaatteiksi kannattaa retkille ja leireille varata lämpimiä, vettä ja tuulta pitäviä vaatteita.

Ei ole välttämättä järkevää ostaa lapselle kalliita kalvopukuja, jotka metsässä röntätessä ovat vaarassa hajota. Hyviä varusteita ovat nk. armeijan ylijäämätavarat, jotka ovat usein halpoja ja suunniteltu kestämään sekä tietysti ihan normaalit ulkoiluvaatteet, jotka pitävät vettä ja tuulta. Farkuissa ei lastaan pidä retkelle päästää, koska ne kastuvat helposti ja kuivuvat pitkään sekä ovat epämiellyttävät metsässä.

Mitä eroa on retkellä ja leirillä?

Partiossa retki kestää yli yhden yön ja majoitus on joko sisällä tai ulkona. Leiri puolestaan kestää yli kolme yötä ja se pidetään kiinteällä leiripaikalla.

Maahisten viikonlopun pituisella talviretkellä hiihdettiin. Yöt nukuttiin sisällä isossa mökissä.
Maahisten viikonlopun pituisella talviretkellä hiihdettiin. Yöt nukuttiin sisällä isossa mökissä.

Kuka lastani johtaa?

Seikkailijoiden ja tarpojien johtajat ovat pääasiassa muutamaa vuotta ryhmäläisiään vanhempia ryhmänohjaaja-kurssin käyneitä lippukunnan jäseniä. Maahisissa 14-vuotiaat voivat saada oman ryhmän johdettavakseen, mutta poikkeustapauksissa jo 13-vuotiaat voivat toimia kokeneemman johtajan apulaisena. Partiossa pyritään antamaan nuorille vastuuta, mutta heidän tukenaan on aina aikuinen, erityisesti ikäkausivastaava. Sudenpentujen johtajat ovat hieman vanhempia ja kokeneempia johtajia.

Ryhmällä on useimmiten kaksi johtajaa, mutta yhden tai kolmenkaan johtajan ryhmät eivät ole epätavallisia. Ryhmän johtajia puolestaan tukevat ikäkausivastaavat. Mikäli ryhmän toiminnasta herää kysymyksiä, ne voi osoittaa ryhmänjohtajien ohella myös ikäkausivastaavalle. Ks. Yhteystiedot

Kuka vastaa kysymyksiini?

Lippukunnanjohtaja on aina valmiina vastaamaan kysymyksiin. Niitä voi myös esittää lapsen ryhmän johtajalle tai ikäkausivastaaville. Tapahtumille on aina omat johtajansa, joiden yhteystiedot ovat ilmoittautumiskirjeessä. Kaikki Maahisten johtajat ovat vapaaehtoisia, joten älä hätäänny, vaikka et heti saisikaan vastausta soittoosi tai viestiisi.
Johtajien yhteystiedot löydät täältä.